25.10.2005

Union banka vyhlásila nový tendr na své největší pohledávky

OSTRAVA (21. 10. 2005) – Zkrachovalá Union banka dnes vyhlásila nové veřejné výběrové řízení na prodej pohledávek za svými největšími věřiteli, kterými jsou společnosti Invesmart a Union Group. Jediným kritériem postoupení pohledávek v celkové hodnotě zhruba 3,5 miliardy korun je výše navrhované ceny. Nabídky banka přijímá do 2. prosince. Vyplývá to z inzerátu zveřejněného v dnešních Hospodářských novinách.

UB už jednou tyto pohledávky prodávala, tendr byl však kvůli odvolání bývalé konkurzní správkyně banky zastaven. "Vzhledem k charakteru pohledávek nelze čekat významný výtěžek, který by podstatně navýšil konkurzní výnos, ale pohledávky jsou součástí majetku a musí být zpeněženy," uvedl pro ČTK mluvčí banky Oldřich Babický. Dodal, že Invesmart svoji pozici dlužníka nikdy neuznal. Oprávněnost nároku Union banky ale podle Babického pravomocně potvrdil soud poté, co byly pohledávky v rámci standardního procesního vymáhání zažalovány. Významný výnos z prodeje nelze čekat podle Babického ani v případě Union Group, protože na společnost byl prohlášen konkurz.

Kvůli hrozbě mezinárodní arbitráže ze strany Invesmartu nabídla Union banka nejprve pohledávky za touto společností státu. Zamítavá reakce přišla z ministerstva financí a ani ČNB a ČKA, kterým byly tyto pohledávky také nabídnuty, o ně neprojevily zájem.

Dluhy za Invesmartem a Union Group nabídla Union banka poprvé ve veřejné soutěži letos v polovině července. Na jejich odkoupení dostala pět nabídek. Kvůli odvolání bývalé konkurzní správkyně Michaely Huserové ale nový správce banky Lukáš Raida jejich prodej koncem srpna zastavil.

Konkurzní správce Raida dnes vyhlásil i další dvě výběrová řízení, obě na prodej nepotřebného movitého majetku ze skladů v Ostravě a Rynholci. Jedná se o několik tisíc položek z vybavení bývalých poboček banky, které byly po prohlášení konkurzu vystěhovány. Tento majetek se po celou dobu konkurzu rozprodával po kusech, zbytek nabízí Union banka jako dva celky. "Důvod je jednoduchý. Pokračování ve stejném způsobu prodeje by bylo zdlouhavé a značně nákladné a stejně by nakonec v majetku zůstaly položky velmi obtížně zpeněžitelné," dodal Raida.

Noví majitelé pohledávek za největšími dlužníky a souborů movitých věcí z bývalých poboček by měli být známí začátkem prosince, kdy bude o nabídkách rozhodovat věřitelský výbor.

Union banka zkrachovala v květnu 2003. V ostravském peněžním ústavu uvízly vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu asi šest miliard korun. Polovinu z nich už vyplatila v takzvaném částečném rozvrhu věřitelům, kteří tak dostali 20 procent z uznaných pohledávek. Celkový výnos z konkurzu ostravského peněžního ústavu má dosáhnout 34 procent.

Zdroj: ČTK