25.10.2005

Nový návrh je dobrý pro lidi z Union banky

PRAHA (24. 10. 2005) – Poslanci mají před sebou nový návrh, který by mohl usnadnit přijetí novely zákona o bankách. Ta má ještě dodatečně odškodnit klienty zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň. Novelu by měli poslanci řešit za měsíc na příští schůzi.

Miliardové náklady

Klienti zmíněných peněžních ústavů dostali na rozdíl od těch, kterým uvízly peníze v jiných zkrachovalých bankách, většinou »jen« náhrady podle zákona o pojištění vkladů, tedy nanejvýš 750 tisíc korun. V předchozích případech se na základě speciálních předpisů vyplácelo odškodné až čtyři milióny. Přijetí novely, která by umožnila vyšší odškodné i pro klienty dalších tří bank, se však oddaluje. Vláda, bankovní sektor i část poslanců se však obávají několikamiliardových nákladů, jež by nové odškodné přineslo. Peníze by se musely vyplatit z Fondu pojištění vkladů, do kterého přispívají právě banky. A ty hrozí, že náklady promítnou do cen svých služeb.

Mládek proti pojišťovně

Nový návrh, který by mohl novele pomoci ke schválení, nyní předložil poslanec ČSSD Jan Mládek. »Nárok na čtyři milióny by měli ztratit ti, co měli anonymní vklady, což zakazuje Evropská unie, spekulanti, kteří skupovali od postižených pohledávky. A především Česká pojišťovna, která kdysi nadstandardně a ve vlastním zájmu vyplácela klienty Kreditní banky Plzeň,« říká poslanec ČSSD. Mládek sice myslí, že by se novela měla zamítnout, zároveň však uznává, že ve sněmovně převažuje ochota vyjít postiženým alespoň částečně vstříc. »Návrh je jakási ústupová varianta, aby to nestálo tolik peněz,« vysvětluje Mládek.

Podle neoficiálních odhadů by se pak vystačilo s méně než miliardou korun, novela v původním znění by z pojišťovacího fondu vytáhla nejméně čtyři miliardy. Z nich by pak zhruba polovinu dostala Česká pojišťovna.

Mládkův návrh by také znamenal, že peníze nad rámec běžného pojištění dostanou hlavně klienti Union banky. Bylo je nejvíce slyšet, jejich zástupci nikdy nechyběli při jednání poslanců, kteří se touto věcí zabývali. Union banka navíc půjčovala hlavně v Praze a na severní Moravě, v regionech, kde se rozhoduje o výsledku voleb. »Pokud by se zúžená novela schválila, tak by se to týkalo zhruba 1500 majetnějších klientů, hlavně z Union banky,« dodává předseda bankovní komise sněmovny Miloslav Vlček (ČSSD).

ODS opakovaně navrhovala opačný postup – zrovnoprávnit všechny postižené nejen do minulosti, ale i do budoucna. A přímo v zákoně o pojištění vkladů stanovit, že se limit zvyšuje z dnešních 25 tisíc eur na čtyři milióny korun. »Nelze obhájit, že někdo na vyšší částku nárok dostal a někomu jinému se upírá,« tvrdí šéf jejích poslanců a stínový ministr financí Vlastimil Tlustý.

To je ale pro sociální demokraty, kteří mají resort financí v rukou, nyní, nepřijatelné. »Pojištění vkladů všude ve světě má chránit drobné střadatele,« říká Mládek.

Klienti a naděje

»My budeme spokojeni s každým řešením, které nám vrátí peníze,« říká jeden s bývalých zákazníků Union banky Miroslav Jerie. Po schválení takové novely by dostal ještě asi 200 tisíc korun. Velké zklamání by to však znamenalo pro lidi jako Stanislav Vyšín. Ten při krachu Kreditní banky Plzeň přišel s celou rodinou o tři a půl miliónu korun, a protože je měl uloženy v podobě anonymních depozitních certifikátů, vzal by mu Mládkův návrh veškerou naději. Lidí s podobným osudem jsou téměř čtyři stovky a žádný z nich nesouhlasí, aby byli opominuti. »Naše nároky jsou na stejné úrovni jako ostatní vklady,« tvrdí Vyšín.

Česká pojišťovna – i když se v kuloárech pokládá za jednoho z hlavních iniciátorů celé novely – mlčí a odmítá celou záležitost jakkoliv komentovat. Výsledek hlasování zůstává nejistý – utká se při něm mnoho protichůdných zájmů.

Zdroj: Hospodářské noviny