15.11.2005

Poslanci trvají na vyšší náhradě za pád bank

PRAHA (10. 11. 2005) – Půl roku před volbami do sněmovny se poslanci předhánějí nejen při snižování daní, ale i v zásluhách o vyšší náhrady pro klienty zkrachovalých bank. Ani odpor Ministerstva financí a ČNB asi nezabrání, aby lidé, kteří utrpěli škodu při pádu Union banky a Plzeňské banky, nedostali další dvě miliardy navíc.

Klíčový rozpočtový výbor sněmovny včera doporučil, aby se limit pro náhradu vkladů v těchto případech zpětinásobil na čtyři milióny korun. Vklady by se do této hranice zpětně proplácely celé, nikoliv jen z devadesáti procent. Stejně štědrého odškodnění se už dříve dočkali klienti ostatních zkrachovalých bank.

Podle předsedy poslanců ČSSD Michala Krause může sněmovna nové odškodnění schválit jen tehdy, když jeho součástí nebudou nároky České pojišťovny (ovládané investiční společností PPF). Pojišťovna před deseti lety zvýšené náhrady za stát vyplácela v Kreditní bance Plzeň. Rozpočtový výbor »doplatek«, který by vyšel nejméně na další dvě miliardy, nedoporučil.

Sami poslanci si ale nejsou jisti, jestli pozměňovací návrh poslance ČSSD Jana Mládka k vyřazení České pojišťovny ze hry stačí. Banky s odškodněním nesouhlasí. Fond pojištění vkladů, ze kterého by se platilo, se totiž plní z jejich příspěvků. Poslanci ale připomínají, že jen tři z nich, ČSOB, Česká spořitelna a Komerční banka, za tři čtvrtiny letošního roku vydělaly 21 miliard.

Někteří poslanci chystají návrhy, které by odškodnění ještě rozšířily. Miloslav Vlček z ČSSD chce prosadit vyšší náhrady za zkrachovalé kampeličky, Vladimír Doležal z ODS navrhne zvýšení limitu na čtyři milióny pro klienty všech bank, které by eventuálně zkrachovaly v budoucnu.

Zdroj: Hospodářské noviny