15.11.2005

Naději mají hlavně klienti Union banky

PRAHA (10. 11. 2005) – Největší naději na odškodnění mají lidé a instituce, kterým uvízly peníze v Union bance a také v Plzeňské bance. Vyplývá to ze včerejšího parlamentního jednání o zvýšením odškodnění pro klienty zkrachovalých bank. Proti jejich stoprocentnímu odškodnění do výše čtyř miliónů korun v klíčovém rozpočtovém výboru včera nebylo větších námitek. Rozhodnutí ale padne až na schůzi celé sněmovny, která začne koncem měsíce.

»Pokud novela zákona o bankách v této podobě projde, tak by se z Fondu pojištění vkladů vyplácelo asi 2,4 miliardy korun,« říká jeho výkonný ředitel Pavel Trnka. A připouští také, že na to je peněz dost. Na účtech fondu by z povinných příspěvků bank mělo být koncem roku pět miliard korun. Poslanec ODS Michal Doktor dodává, že tyto náklady budou asi o sedm set miliónů korun nižší o peníze, které přijdou po prodeji zbývajícího majetku Union banky.

Česká bankovní asociace se ale novele dál brání. »Čtyřmiliónový limit jde proti principu pojištění bankovních vkladů,« říká její tajemník Petr Špaček. Banky podle něj názor nezmění ani v případě, že z úpravy vypadnou zhruba dvoumiliardové nároky České pojišťovny, institucí, které nároky postižených skupovaly, nebo anonymní vklady. O to se teď snaží poslanci ČSSD v čele s Janem Mládkem.

Vyšší odškodnění naopak vítají postižení. »Pro nás je dobré každé řešení, které nám vrátí peníze,« říká klient Miroslav Jerie. Z vkladů v Union bance by dostal po schválení novely ještě 200 tisíc korun. »Máme na své peníze nárok, v bance selhal státní dozor,« zdůrazňuje. Všichni klienti Union banky, a je jich přes sto tisíc, by získali zbývajících deset procent z vkladů. A přibližně patnáct set jejích bohatších zákazníků by také dostalo peníze, které jim zatím blokuje limit stanovený pro maximální náhradu. Ten nyní představuje 25 tisíc eur, tedy 750 tisíc korun. O vyšším odškodnění klientů Union banky se ve sněmovně hovoří už rok. Zřejmě i proto, že jde o lidi hlavně ze severní Moravy a Prahy. Tedy z regionů, kde se rozhodují volby. Spolu s nimi se svezou i lidé z Plzeňské banky. »Jde o sto miliónů pro 1130 klientů,« říká Trnka.

Ministerstvo financí a Česká národní banka odmítají novelu celou, zvláště pak protestují proti penězům ve prospěch České pojišťovny a odškodnění anonymních vkladů. Pokud bude návrh novely upraven podle jejich požadavků – včera Mládek s takovým pozměňovacím návrhem v rozpočtovém výboru neuspěl – tak o naději přijdou klienti z Kreditní banky Plzeň, kteří si pořídili depozitní certifikáty. Ve fondu pojištění jejich nároky odhadují na čtvrt miliardy korun. »Z anonymních vkladů banky žádné příspěvky na pojištění nikdy neplatily a odškodnění by bylo v jasném rozporu se směrnicí Evropské komise,« tvrdí náměstek ministra financí Tomáš Prouza.

Při hlasování celé sněmovny ještě zazní dva návrhy na další rozšíření novely. ODS už delší dobu prosazuje, aby se limit pro náhradu vkladů zvýšil na čtyři milióny korun i do budoucna. »V minulosti se totiž stejně vysokých náhrad domohli klienti ze všech zkrachovalých bank, vzniklo jakési zvykové právo. A tak je zcela nemožné zdůvodnit, že se někdo má smířit s náhradou pětkrát nižší,« vysvětluje šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Projednávání novely aktivizovalo i postižené střadatele z družstevních záložen. V posledních týdnech zvýšili tlak na poslance, a protože jich je kolem sta tisíc, tak dosáhli alespoň toho, že v jejich zájmu padne na prosincovém zasedání sněmovny pozměňovací návrh. Poslanec ČSSD Miloslav Vlček v něm navrhne stoprocentní náhrady až do výše čtyř miliónů i pro ně. »Když rovnost, tak pro všechny,« říká. Pokud uspěje, tak vláda bude muset v rozpočtu nalézt dvě miliardy, protože zajišťovací fond kampeliček žádné peníze nemá. »Každý z těchto návrhů snižuje šanci na to, že novela sněmovnou projde,« připomíná ale šéf poslanců ČSSD Michal Kraus.

Zdroj: Hospodářské noviny