19.12.2005

Union banka se stěhuje do menšího, propustí polovinu zaměstnanců

OSTRAVA (30. 11. 2005) – Zkrachovalá Union banka se do poloviny prosince přestěhuje do menších prostor. Důvodem je chystané propouštění poloviny zaměstnanců počátkem příštího roku, řekl dnes ČTK mluvčí banky Oldřich Babický.

Union banka má nyní zhruba 50 zaměstnanců, ale vzhledem k postupnému zpeněžování konkurzní podstaty si v prvních měsících příštího roku vystačí jen s 25 lidmi. V době uzavření poboček v únoru 2003 měla banka téměř 1100 zaměstnanců. Nová adresa bude Hrabákova 1, což je budova nedaleko řeky Ostravice (místo dřívější pobočky České pojišťovny). Poslední rok měl zkrachovalý peněžní ústav pronajaty kanceláře v budově Projekta Ostrava.

Poslední skokové propouštění v Union bance bylo na přelomu loňského a letošního roku. Stav pracovníků se tehdy snížil ze 123 zhruba na 60. Z budovy centrály v ulici 30. dubna se padlá banka vystěhovala loni v prosinci.

Union banka zkrachovala v květnu 2003. V ostravském peněžním ústavu uvízly vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu asi šest miliard korun. Polovinu z nich už vyplatila v takzvaném částečném rozvrhu věřitelům, kteří tak dostali 20 procent z uznaných pohledávek. Celkový výnos z konkurzu padlého ostravského peněžního ústavu má dosáhnout 34 procent.

Zdroj: ČTK