19.12.2005

Union banka dostane za miliardové pohledávky 315.000 Kč

OSTRAVA (12. 12. 2005) – Zkrachovalá Union banka prodala své pohledávky za svými největšími dlužníky, firmami Invesmart B.V. a Union Group. Za pohledávky v hodnotě 3,5 miliardy Kč získá 315.000 korun. Nabyvatelem pohledávek je společnost Braddock Finance & Capital Ltd. Rozhodl o tom věřitelský výbor Union banky, na němž byly otevřeny obálky s cenovými nabídkami, řekl dnes ČTK mluvčí banky Oldřich Babický.

Dalších 50.000 korun by měla banka inkasovat za prodej většiny zbylého movitého majetku. "Vzhledem ke kvalitě pohledávek jsme již dopředu nečekali nějaký výrazný výnos pro konkurzní podstatu," řekl ČTK konkurzní správce Lukáš Raida. Ekonom společnosti CN Finance Tomáš Navrátil nechtěl spekulovat, zda banka prodala pohledávky za nejlepší možnou cenu. "V tomhle případě nelze říct, zda částka je odpovídající, ale určitě se nedá říct, že by někdo nabídl výrazně více," řekl ČTK.

O pohledávky za Invesmartem a Union Group projevilo předběžně zájem pět investorů, veřejných výběrových řízení se nakonec zúčastnili tři. Dva investoři se zajímali jak o pohledávky za Invesmartem, tak o pohledávky za Union Group. Jeden investor měl zájem pouze o pohledávky za Invesmartem. Obálku s nabídkou ale doručil pozdě, podle Raidy proto nebyla v souladu s podmínkami výběrového řízení ani otevřena.

Invesmart dlužil Union bance bez úroků zhruba 2,5 miliardy korun, Union Group téměř miliardu. Jejich nový nabyvatel podle Babického zaplatí 265.000 korun za pohledávky za Invesmartem a 50.000 korun za pohledávky od Union Group. Union Group je stejně jako Union banka v konkurzu a Invesmart pozici dlužníka nikdy neuznal.

Dluhy za Invesmartem a Union Group nabídla Union banka poprvé ve veřejné soutěži letos v polovině července. Na jejich odkoupení dostala pět nabídek. Kvůli odvolání bývalé konkurzní správkyně Michaely Huserové ale nový správce banky Raida jejich prodej koncem srpna zastavil.

Věřitelský výbor dále doporučil konkurznímu správci prodat většinu zbývajícího movitého majetku ze skladů v Ostravě a Rynholci u Kladna. "I na tyto prodeje vyhlásil Raida veřejná výběrová řízení. Nejvyšší nabídka za sklad v Ostravě byla 30.000 korun od firmy Trojek a nejvyšší nabídka za sklad v Rynholci dosáhla 20.000 korun a podala ji fyzická osoba," dodal Babický.

Union banka zkrachovala v květnu 2003. V ostravském peněžním ústavu uvízly vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu asi šest miliard korun. Polovinu z nich už vyplatila v takzvaném částečném rozvrhu věřitelům, kteří dostali 20 procent z uznaných pohledávek. Celkový výnos z konkurzu ostravského peněžního ústavu by měl dosáhnout 34 procent.

Zdroj: ČTK