19.12.2005

Staré půjčky přišly Union banku na tři miliardy

OSTRAVA (13. 12. 2005) – Ve zkrachovalé Union bance se dva a půl roku po vyhlášení konkurzu pomalu uzavírají účty. V této chvíli už je jasné, o kolik peněz banka přišla kvůli nespláceným úvěrům: více než tři miliardy korun.

Banka v těchto dnech uzavřela dědictví po nejproblematičtějších nesplácených úvěrech z 90. let. Jde celkem o 27 pohledávek, které na sebe v roce 2002 převzaly firmy Invesmart a Union Group. Původní výše půjček činila 3,5 miliardy korun, teď se z nich konkurznímu správci banky Lukáši Raidovi podařilo získat 315 tisíc.

„Výrazný výnos jsme ani nečekali,“ přiznává správce Raida. Pohledávky ve výběrovém řízení koupila společnost Braddock Finance & Capital, která za ně nabídla nejvyšší cenu. Peníze se banka i po svém krachu snažila vymáhat, jenomže Invesmart – italská investiční firma, která dluhy převzala výměnou za majetkové podíly v Union bance – svůj závazek nikdy neuznala. Argumentuje tím, že už původní úvěry banka poskytla v rozporu s českým právem. A Union Group, někdejší mateřský holding banky, je od loňska v konkurzu.

Právě kvůli úvěrům jsou už několik měsíců trestně stíháni celkem tři bývalí generální ředitelé Union banky – Jiří Babiš, Tomáš Seidler a Radovan Vávra. „Šlo o nestandardní úvěry, poskytované spřízněným osobám za podmínek, za nichž by jiní úvěr nikdy nedostali,“ vysvětluje státní zástupce Alexandr Dadam, který má nad vyšetřováním v bance dohled. „Úvěry se v bance postupně takzvaně překlápěly, aby se původní dlužníci zbavili povinnosti platit,“ dodal Dadam.

Mezi původními věřiteli, kterým banka úvěry dávala, jsou podle informací MF DNES jednak známé firmy jako Sigma Group z Lutína, obchodník s léky Pharmos, zbrojařská firma Omnipol či společnost Netis, vlastník Mlékárny Kunín. Ale také malé poradenské firmy s ručením omezeným, bez kapitálu a historie. A dále firmy napojené na někdejší manažery hutních firem z moravskoslezského regionu.

Dadam uvedl, že šetření těchto obchodů je v poslední třetině. Kdy bude uzavřeno, však neví. Přiznal, že policie zatím dokázala zmapovat jen obchody z doby před pádem banky, tedy z období, kdy do ní vstupoval Invesmart. „Problémy sahají ještě dál, ale důkazně zmapovány máme jen nejčerstvější operace zhruba za miliardu korun. S důkazy hlouběji v minulosti jsou problémy, ale stále prověřujeme další skutečnosti,“ řekl.

Zdroj: Mladá fronta DNES