9.1.2006

UB: Soud potvrdil, že Sigma Group nám dluží přes sto milionů Kč

OSTRAVA (19. 12. 2005) – Okresní soud v Olomouci rozhodl, že společnost Sigma Group je dlužníkem zkrachovalé Union banky (UB) a má zaplatit přes 52 milionů korun nesplacené jistiny úvěru a k tomu ještě řádné a sankční úroky. Celkové závazky této firmy vůči zkrachovalé bance přesahují stomilionovou hranici. Sigma Group je tak největším dlužníkem UB, řekl dnes ČTK mluvčí banky Oldřich Babický. Mluvčí Sigmy Group uvedl, že firma bude na rozhodnutí soudu reagovat v úterý.

"Pohledávky za Sigmou Group, vyplývající z poskytnutého úvěru, se staly splatnými prohlášením konkurzu na majetek Union banky dne 29. května 2003. Společnost se svým přístupem k závazkům a malou ochotou věcně komunikovat s konkurzní správou "propracovala" až na největšího a zároveň jednoho z posledních dlužníků," dodal konkurzní správce banky Lukáš Raida.

"Na to nelze reagovat jednou větou, pošleme k tomu svou reakci během zítřka (úterka)," řekl ČTK mluvčí Sigmy Group Jan Čapka. Společnost Sigma Group se podle UB ještě před prohlášením konkurzu pokusila uhradit některé své závazky prostřednictvím zápočtů. Soud však nyní rozhodl, že toto započtení není platné a účinné, uvedla UB. V odůvodnění rozsudku konstatuje, že podle platných právních norem závazek Sigmy Group provedeným zápočtem nezanikl.

Sigma Group podle UB nevyužila ani možnosti odpuštění sankčních úroků při splátce jistiny a řádných úroků. Union banka se letos v červnu Sigmu Group dokonce snažila poslat do konkurzu. Soud ho ale podle Babického neprohlásil, protože se neobjevil další věřitel.

Sigma Group se zabývá výrobou čerpadel a loni vykázala zisk 2,2 milionu korun, když o rok dříve vydělala více než než 47 milionů korun. Červnová valná hromada Sigmy Group rozhodla, že loňský profit nebude firma také kvůli nevyřešeným vztahům s Union bankou rozdělovat, aby měla finanční rezervy v případě, že ve sporu neuspěje.

Union banka zkrachovala v květnu 2003. V ostravském peněžním ústavu uvízly vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu asi šest miliard korun. Polovinu z nich už vyplatila v takzvaném částečném rozvrhu věřitelům, kteří dostali 20 procent z uznaných pohledávek. Celkový výnos z konkurzu ostravského peněžního ústavu by měl dosáhnout 34 procent. V minulých dnech banka prodala své největší pohledávky za společnostmi Invesmart a Union Group. Za tyto dluhy v celkové výši 3,5 miliardy korun inkasuje 315.000 korun.

Zdroj: ČTK