9.1.2006

Sněmovna neschválila další odškodnění klientů zkrachovalých bank

PRAHA (21. 12. 2005) – Poslanecká sněmovna dnes neschválila poslanecký návrh, podle kterého měli být odškodněni zákazníci zkrachovalé Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň. Podle návrhu měli klienti dostat odškodnění až do čtyř milionů korun. Poslanci chtěli novelou zákona o bankách docílit toho, aby klienti uvedených zkrachovalých peněžních ústavů dostali stejné odškodnění jako dříve klienti jiných padlých bank.

Šance na přijetí předlohy ale poklesly po přijetí pozměňovacího návrhu poslance ČSSD Miloslava Vlčka. Ten prosadil, aby do výše čtyř milionů korun byli odškodněni také klienti kampeliček. To by si ale vyžádalo ze státního rozpočtu další dvě miliardy korun. Před přijetím takového návrhu varoval před hlasováním i ministr financí Bohuslav Sobotka.

Peníze by totiž musel podle něj nakonec vynaložit státní rozpočet, a to pravděpodobně na úkor jiných výdajů, nebo by se musel o dvě miliardy korun zvýšit v roce 2006 schodek státního rozpočtu. Sobotka upozornil, že přijetím Vlčkova návrhu by sněmovna dala klientům kampeliček naději, že peníze dostanou, ale fakticky na odškodnění by žádné peníze nebyly.

Součástí hlasování byl také návrh ODS zvýšit obecně odškodnění klientů zkrachovalých bank ze současných 25.000 eur (zhruba 750.000 korun) na čtyři miliony korun. Návrh ale sněmovna v jednom ze svých dílčích hlasování nepřijala. Sobotka k tomu uvedl, že pokud by byl tento návrh schválen, tak by ČR měla v EU bezkonkurenčně nejvyšší limit pro odškodnění. Vysoké odškodnění by mohlo podle něj vyčerpat Fond pojištění vkladů, což by se v konečném důsledku mohlo odrazit na nedůvěře veřejnosti ve finanční trhy. Nároky poslaneckého návrhu přitom fond vyčíslil zhruba na 3,8 miliardy korun. "Výplata náhrad podle novely by znamenala vyčerpání téměř všech rezerv fondu," řekl Sobotka.

K předloze měla již od počátku výhrady vláda, centrální banka, Fond pojištění vkladů i Česká bankovní asociace. Vláda při odůvodnění svého nesouhlasu uvedla, že nepovažuje za žádoucí dále rozšiřovat nesystémové, dodatečné a nadstandardní odškodňování klientů zkrachovalých bank a dalších osob. Kabinet tvrdil, že rozsah navrhovaných kompenzací klientům zkrachovalých bank by dosáhl mnoha miliard korun a pravděpodobně by dostal fond do situace, kdy by si musel na tuto úhradu vypůjčit. "To by následně muselo vést k výraznému zvýšení bankami placených příspěvků do fondu," tvrdí vláda.

Zdroj: ČTK