9.1.2006

Klienti zkrachovalých bank víc peněz nedostanou

PRAHA (22. 12. 2005) – Poprvé v historii sněmovna odmítla speciální náhrady pro klienty zkrachovalých bank. Poslanci navrhli vyplatit zákazníkům Kreditní banky Plzeň, Plzeňské banky a Union banky plnou výši jejich vkladů, a to až do čtyř miliónů korun. (Podle zákona mají jinak klienti nárok na výplatu do 750 tisíc.) K přijetí zákona scházel jeden hlas, ve sněmovně přitom bylo jen 113 poslanců z 200.

V předchozích dvaceti případech si lidé vyšší výplatu vždy vymohli. Teď mohou jen čekat, jestli dostanou ještě nějaké peníze z konkursu Union banky a Plzeňské banky. Premiér Jiří Paroubek, který byl proti vyšším náhradám, nakonec prosadil svou. Sociální demokracie, kde původně byla řada poslanců pro vyšší náhrady, disciplinovaně změnila názor a hlasovala proti návrhu.

»Poslanecký návrh byl paskvil, jsem rád, že padl,« prohlásil ministr financí Bohuslav Sobotka. V době, kdy je bankovní sektor stabilní, není podle něj pro tak vysoké náhrady žádný důvod. »Vyslali bychom tím jenom signál, že odpovědné chování při ukládání peněz je zbytečné,« dodal Sobotka.

Kdyby zákon poslanci nakonec schválili, přiznával by čtyřmiliónové odškodnění i klientům zkrachovalých kampeliček. Tento pozměňovací návrh poslanci (hlavně díky hlasům sociální demokracie) schválili, celý zákon ale odmítli (poslanci ČSSD byli většinou proti). Proti vyššímu odškodnění za kampeličky dopředu ostře protestovala Česká národní banka.

Zdroj: Hospodářské noviny