9.1.2006

ČSSD a lidovci odmítli odškodnění vkladů

PRAHA (22. 12. 2005) – Jen dvě tři minuty se klienti zkrachovalé Kreditní banky Plzeň, Plzeňské banky, Union banky a také lidé, kteří o peníze přišli v kampeličkách, mohli včera radovat: právě tak dlouho se zdálo, že jim poslanci přiznali nároky na stoprocentní odškodnění až do výše čtyř miliónů korun. Novela zákona o bankách nejdříve o jediný hlas prošla.

Pak se ale přihlásil sociální demokrat Miloš Melčák s tím, že zmáčkl knoflík »ne«, ale hlasovací zařízení mu chybně připsalo »ano«. A tak se hlasovalo znovu. Tentokrát ke schválení nadstandardních náhrad jeden hlas naopak chyběl. A tak už to zůstalo.

»Ve všech předchozích případech krachů bank se vyplácely daleko vyšší náhrady. Stát při dohledu na nimi přece selhal. Co se dělo ve sněmovně jen ukazuje, že to od počátku byla od ČSSD špinavá hra,« říká důchodce Miroslav Jerie. Během okamžiku se mu rozplynula naděje, že dostane z Union banky dalších asi 200 tisíc korun.

»Zvítězil zdravý rozum. Jednou je třeba udělat tlustou čáru, za kterou se už nepůjde. Stejně jako se to udělalo s restitucemi,« tvrdí Jan Schiesser, hlavní ekonom společnosti Alantik FT. A Tibor Bokor z makléřské firmy Wood&Company míní, že zhruba tři čtvrtě miliónu ze zákonného pojištění pro drobné střadatelé stačí. U vyšších částek musí podle něj lidé při výběru banky nést určité riziko.

Ze všech poškozených klientů se více peněz nejhlasitěji domáhali ti z Union banky. Před rokem to dokonce vypadalo, že bez větších problémů dosáhnou svého. Pak se ale začali hlásit i další – a v poslaneckém návrhu se nakonec objevily i paragrafy, které by zajistily náhrady i těm, kteří nároky původních klientů vykoupili.

»Novelu ale pohřbil poslanec ČSSD Miloslav Vlček. Na poslední chvíli do ní doplnil i další náhrady pro kampeličkáře. To by stát přišlo na dvě miliardy. Nemyslel to ale nikdy vážně, a jen tím celý návrh učinil nepřijatelným,« tvrdí Jerie. Pokud by novela prošla, stálo by to Fond pojištění vkladů dvě miliardy a stát další dvě. Dosud v Česku z bankovního trhu zmizela dvacítka peněžních domů. Na náhradách se vyplatilo -z fondu pojištění nebo z peněz ČNB – přes 28 miliard korun.

Kolik stálo odškodnění klientů bank

(v miliónech korun)

Z Fondu pojištění vkladů:

Česká banka 947,95

AB banka 0,03

První slezská banka 217,48

Podnikatelská banka 1 073,54

Realitbanka 23,97

Velkomoravská banka 1 006,09

Kreditní banka Plzeň 580,3

Pragobanka 413,80

Universal banka 2 296,61

Moravia banka 6 519,45

Union banka 12 323,48

Plzeňská banka 135,68

Zaplatila ČNB

První slezská, Podnikatelská, Velkomoravská a Realitbanka cca tři miliardy

Zdroj: Hospodářské noviny