9.1.2006

Union banka pomáhá německému soudu v případu podvodu z roku 1995

OSTRAVA (29. 12. 2005) – Zkrachovalá Union banka (UB) pomáhá německému soudu v Coburgu, který řeší pokus o finanční podvod z roku 1995. Německý občan si tehdy založil v Ekoagrobance, kterou později UB převzala, termínovaný vklad na tři měsíce na sumu ve stovkách milionů korun a chtěl jej použít jako zástavu. Peníze ale nikdy nevložil. UB je v procesu mezi hlavními svědky obžaloby, řekl ČTK mluvčí správce konkurzní podstaty (SKP) UB Oldřich Babický.

Německý občan si po několika dnech od založení termínovaného vkladu vyžádal po Ekoagrobance obecné potvrzení, že lze tento typ účtu použít jako zástavu a na základě potvrzení se pokusil v německé bance získat půjčku. "K zástavě však nemohlo dojít, protože na termínovaný vklad vedený v České republice nikdy nebyly vloženy peníze," řekl Babický.

UB nejdříve do Německa posílala dokumentaci, která se celého případu týká. Poté se zástupce banky zúčastnil dvou jednání soudu jako svědek. "U soudu jsme potvrdili právoplatnost dokumentace, tedy to, že smlouva o uzavření termínovaného vkladu byla platná a současně i skutečnost, že nikdy nedošlo ke složení peněz na účet," dodal Babický.

Celý případ podle správce konkurzní podstaty Lukáše Raidy ukazuje, že konkursní řízení není omezeno pouze na zpeněžování majetku úpadce, ale obnáší i mnoho administrativní práce. "Union banka běžně poskytuje informace a součinnost tuzemské policii, státnímu zastupitelství či soudům a nyní podobná součinnost dokonce překročila hranice," dodal Raida s tím, že se však jedná o ojedinělý případ.

Union banka zkrachovala v květnu 2003, v ostravském peněžním ústavu uvízly vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu asi šest miliard korun. Polovinu z nich už vyplatila v takzvaném částečném rozvrhu věřitelům, kteří dostali 20 procent z uznaných pohledávek. Výnos z konkurzu UB by měl dosáhnout 34 procent.

Zdroj: ČTK