28.3.2006

Union banka neví, kdy začne mezi věřitele rozdělovat další peníze

OSTRAVA (21. 3. 2006) – Zkrachovalá Union banka (UB) zatím nerozhodla, kdy začne věřitelům vyplácet další peníze ze tří miliard korun, které jí zbyly po částečné výplatě. ČTK to dnes řekl mluvčí banky Oldřich Babický. Banka v konkurzu nashromáždila z prodeje majetku přes šest miliard korun.

Dosud banka vyplatila pětinu uznaných pohledávek, což představuje 3,07 miliardy korun, ale slibuje výplatu dalších 14 procent. Podle Babického jde o 1,4 miliardy korun.

"O výplatě dalších peněz musí rozhodnout věřitelský výbor. Ten to ale letos ještě na svém programu jednání neměl," řekl Babický. Podle něj nyní věřitelský výbor zasedá zhruba jednou za dva měsíce. Poslední zasedání se uskutečnilo tento měsíc. Na konci loňského roku konkurzní správce UB Lukáš Raida České televizi řekl, že by se o této výplatě mělo rozhodnout letos.

Podle Babického banka nepočítá s výplatou celých tří miliard korun, protože musí mít rezervu na to, aby případně vyplatila část věřitelů, kterým byla pohledávka popřena a kteří se kvůli tomu s bankou soudí.

Na začátku konkurzu Union banky, kdy byla lhůta na podávání pohledávek, přihlásili lidé a firmy více než 19 miliard korun pohledávek. Bývalá konkurzní správkyně UB z toho uznala 15,14 miliardy korun. Částečně nebo zcela tak byly popřeny pohledávky za zhruba 3,85 miliardy korun. Věřitelé UB, kterým byla pohledávka popřena, podali přes 120 žalob, kterými se domáhají svého nároku. Podle Babického zatím soud o těchto žalobách nerozhodl.

Union Banka, která má na 75.000 věřitelů, zatím v částečném rozvrhu vyplatila od konce roku 2004 téměř 97 procent z uznaných nároků věřitelů. Zbylá zhruba tři procenta nebyla podle Raidy vyplacena proto, že někteří věřitelé nesdělili číslo účtu, případně se přestěhovali a zapomněli o tom konkurzního správce informovat. V řadě případů se podle něj konají dědická řízení.

Union banka zkrachovala v květnu 2003 kvůli nedostatku hotovosti. Celkový výnos z prodeje majetku dosáhl přes šest miliard korun, z toho polovina byla vyplacena. Banka se nyní soudí se s firmou Sigma Group o uznání jejího údajného závazku za více než 100 milionů korun. Podle dnešního Práva Union banka postupně dokončuje prodej movitého i nemovitého majetku.

Zdroj: ČTK