28.3.2006

Věřitelé Union banky dostanou třetinu uznaných pohledávek

OSTRAVA (22. 3. 2006) – Počet věřitelů Union banky, kteří ještě nedostali vyplaceno dvacet procent ze svých uznaných pohledávek v rámci tzv. částečného rozvrhu, se stále snižuje

Celkem již bylo vyplaceno 3,07 miliardy korun, tedy téměř 97 procent těchto uznaných nároků. Informoval o tom mluvčí Správce konkurzní podstaty Union banka, a. s v likvidaci Oldřich Babický. Peníze věřitelům začala banka vyplácet těsně před koncem roku 2004, v několika následujících týdnech byla vyplacena většina věřitelů.

Během loňského a začátkem letošního roku probíhala průběžná výplata zbývajících nároků. Šlo však vždy o malé počty pohledávek. „Hlavní důvod, proč zatím není vyplaceno sto procent nároků, je prostý. Union banka má na 75 tisíc věřitelů, přičemž ne všichni sdělili správci správné číslo účtu, případně se dodatečně přestěhovali a nebylo jim možné doručit poukázku,“ uvedl správce konkurzní podstaty Lukáš Raida.

Do pokladny si nepřišlo vyzvednout hotovost dalších zhruba tisíc věřitelů. „Bylo to hlavně proto, že v hotovosti se vyplácely pouze nároky v rozsahu od 50 haléřů do 20 korun. V řadě případů pak probíhají rovněž dědická řízení, kdy v případě úmrtí věřitele je třeba vyčkat na ukončení dědického řízení a Union bance doručit ověřené usnesení s vyznačenou doložkou právní moci. Teprve pak je možné poskytnout výplatu nároku dědicům,“ dodal mluvčí.

Vzhledem k tomu, že Union banka má i po částečném rozvrhu na účtech přes tři miliardy korun, počítá správce konkurzní podstaty s tím, že věřitelé dostanou vyplaceno ještě zhruba čtrnáct procent z uznaných pohledávek. Celkový výnos na úrovni 34 procent je podle správce konkurzní podstaty vysoce nadprůměrný.

Zdroj: Moravskoslezský deník