11.5.2006

Union banka chce prodat pohledávky za společností Sigma Group

OSTRAVA (2. 5. 2006) – Zkrachovalá Union banka prodá pohledávky za svým posledním největším dlužníkem, společností Sigma Group. Výběrové řízení na prodej těchto dluhů, které podle banky přesahují sto milionů korun, bude vyhlášeno v polovině května. Rozhodující bude výše nabízené ceny, řekl dnes ČTK konkurzní správce Union banky Lukáš Raida.

O pohledávky se banka a Sigma Group soudí, lutínská firma své závazky vůči padlému peněžnímu ústavu neuznává. Podmínky výběrového řízení banka podle Raidy zveřejní na svých webových stránkách www.Union.cz v inzerátech v tisku. Doručené nabídky budou vyhodnoceny na zasedání věřitelského výboru koncem června. Ten již podle Raidy s prodejem pohledávek souhlasil.

Okresní soud v Olomouci koncem minulého roku potvrdil, že Sigma Group je dlužníkem Union banky a má zaplatit přes 52 milionů korun nesplacené jistiny úvěru a k tomu ještě řádné a sankční úroky. Výrobce čerpadel Sigma Group ale svůj dluh vůči Union bance podle svého dřívějšího vyjádření neuznává. Proti verdiktu olomouckého soudu se firma odvolala a dala podnět k předložení věci Ústavnímu soudu.

Union banka zkrachovala před třemi lety. V ostravském peněžním ústavu uvízly vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu asi šest miliard korun. Polovinu z nich už vyplatila v takzvaném částečném rozvrhu věřitelům, kteří dostali 20 procent z uznaných pohledávek. Celkový výnos z konkurzu ostravského peněžního ústavu by měl dosáhnout 34 procent. Banka už prodala své největší pohledávky za společnostmi Invesmart a Union Group. Za tyto dluhy v celkové výši 3,5 miliardy korun inkasovala 315.000 korun.

Zdroj: ČTK