11.5.2006

Union banka chce prodat pohledávky za Sigma Group

OSTRAVA/LUTÍN (3. 5. 2006) Zkrachovalá Union banka prodá pohledávky za svým posledním největším dlužníkem, společností Sigma Group v Lutíně na Olomoucku. Výběrové řízení na prodej těchto dluhů, které podle banky přesahují sto milionů korun, bude vyhlášeno v polovině května. Rozhodující bude výše nabízené ceny, řekl včera konkurzní správce Union banky Lukáš Raida.

O pohledávky se banka a Sigma Group soudí, lutínská firma své závazky vůči padlému peněžnímu ústavu neuznává. Podmínky výběrového řízení banka podle Raidy zveřejní na svých webových stránkách v inzerátech v tisku. Doručené nabídky budou vyhodnoceny na zasedání věřitelského výboru koncem června. Ten již podle Raidy s prodejem pohledávek souhlasil.

Okresní soud v Olomouci koncem minulého roku potvrdil, že Sigma Group je dlužníkem Union banky a má zaplatit přes 52 miliony korun nesplacené jistiny úvěru a k tomu ještě řádné a sankční úroky. Výrobce čerpadel Sigma Group ale svůj dluh vůči Union bance podle svého dřívějšího vyjádření neuznává. Proti verdiktu olomouckého soudu se firma odvolala a dala podnět k předložení věci Ústavnímu soudu.

Zdroj: Olomoucký den