11.5.2006

ČKA chystá boj o 70 miliónů

PRAHA (5. 5. 2006) – Česká konsolidační agentura žádá po zkrachovalé Union bance, aby jí vyplatila plných 70 miliónů ze stosedmdesátimiliónové pohledávky, kterou banka nedávno vysoudila na státu. Pohledávka je úhradou za starý úvěr, který kdysi poskytlo sdružení Union banky, ČKA, Moravia banky a Agrobanky Vagónce Studénka.

Moravia banka i Agrobanka se o své díly z pohledávky přihlásily hned po vyhlášení konkursu Union banky, ČKA se neozvala. Union banka dnes hrozí, že jí z pohledávky nevyplatí nic. Celých vysouzených 170 miliónů chce zahrnout do konkursní podstaty a vyplatit z nich věřitele. Obě banky, které se do konkursu přihlásily, by tak dostaly spolu s dalšími věřiteli třetinu svého nároku, ČKA nic.

Státní agentura se s tím ale nechce spokojit. »Pohledávka nepatří Union bance, ale všem čtyřem účastníkům sdružení, ti všichni mají nárok na výplatu plné částky mimo konkurs. Pokud Union banka podíl ČKA v plné výši nevyplatí, domůžeme se ho soudně,« říká mluvčí ČKA Jiří Pekárek.

Se stejným požadavkem zřejmě přijdou nakonec i ostatní dvě banky, plánuje to přinejmenším likvidátor Agrobanky Jindřich Hrabal. Může se tak stát, že vysouzených 170 miliónů se rozdělí mezi ČKA a obě zkrachovalé banky, konkursní věřitelé Union banky se k nim nedostanou.

Zdroj: Hospodářské noviny