23.5.2006

Union banka prodává pohledávky v hodnotě 139 milionů Kč

OSTRAVA (12. 5. 2006) – Zkrachovalá Union banka vyhlásila veřejnou soutěž na prodej pohledávek. Nabídla k prodeji sedm úvěrových pohledávek za čtyřmi dlužníky, kde celková částka nesplacených jistin dosahuje 89,5 milionu korun. Vedle toho prodává balík 200 neúvěrových pohledávek za 103 dlužníky v hodnotě 49,4 milionu korun. Kritériem je nejvyšší nabídka, řekl ČTK mluvčí banky Oldřich Babický.

Cenové nabídky musí být předloženy nejpozději do 16. června do 12:00 k notáři. Věřitelský výbor bude hodnotit doručené nabídky koncem června, upřesnil. Součástí balíčku jsou především pohledávky za momentálně největším dlužníkem Union banky, kterým je podle banky společnost Sigma Group. Banka zhruba po dvou letech od prohlášení konkurzu začala vymáhat pohledávky soudně a Okresní soud v Olomouci oprávněnost jejího nároku potvrdil koncem loňského roku. Sigma Group má zaplatit přes 52 milionů korun nesplacených jistin a k tomu ještě řádné a sankční úroky. Celkové závazky tak podle banky přesahují 100 milionů korun. Sigma Group ale svůj dluh vůči Union bance neuznává a s bankou se kvůli tomu soudí.

V balíku neúvěrových pohledávek jsou podle Babického sporné či obtížně vymahatelné pohledávky, které vznikly například v souvislosti s nájmem nemovitostí a movitých věcí, prodejem majetku Union banky a poskytováním služeb ze strany Union banky.

Union banka zkrachovala před třemi lety. V ostravském peněžním ústavu uvízly vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu asi šest miliard korun. Polovinu z nich už vyplatila v takzvaném částečném rozvrhu věřitelům, kteří dostali 20 procent z uznaných pohledávek. Celkový výnos z konkurzu banky by měl dosáhnout 34 procent. Banka už prodala své největší pohledávky za společnostmi Invesmart a Union Group. Za tyto dluhy v celkové výši 3,5 miliardy korun inkasovala 315.000 korun.

Zdroj: ČTK