29.6.2006

Union banka získá další peníze za prodej pohledávek

OSTRAVA (29. 6. 2006) – Po skončených výběrových řízeních na prodej úvěrových a neúvěrových pohledávek by se výnos konkursní podstaty Union banky mohl zvýšit o téměř 55,5 miliónu korun. Rozhodlo se o tom na jednání věřitelského výboru zkrachovalé ostravské banky. Jediným kritériem pro hodnocení byla výše nabízené ceny.

V případě úvěrových změní majitele celkem sedm pohledávek evidovaných Union bankou za čtyřmi dlužníky, u kterých je celková částka nesplacených jistin ve výši 89,5 miliónu korun. Pohledávky byly bankou vedeny jako dlouhodobě nehrazené. "Jako nejlepší jsme společně s věřitelským výborem vyhodnotili nabídku od společnosti chipocz, s.r.o., se sídlem Třebechovice pod Orebem, která dosáhla 55,000.100 korun," uvedl správce konkursní podstaty Lukáš Raida.

Součástí balíčku jsou podle něj především pohledávky za společností Sigma Group. Procesní vymáhání pohledávek probíhalo standardním způsobem jako vůči ostatním dlužníkům, ale komunikace s dlužníkem byla po celou dobu konkursního řízení obtížná. Union banka proto zhruba po dvou letech od prohlášení konkursu pohledávky zažalovala a oprávněnost jejího nároku potvrdil koncem loňského roku Okresní soud v Olomouci. Sigma Group má zaplatit přes 52 miliónů korun nesplacených jistin a k tomu ještě řádné a sankční úroky. Celkové závazky tak přesahují stomiliónovou hranici.

Hodnoceny byly i nabídky doručené do výběrového řízení na prodej balíku neúvěrových pohledávek. Šlo celkově o 200 pohledávek za 103 dlužníky v celkovém objemu 49,4 miliónu korun.. Jako nejlepší byla vyhodnocena nabídka pražské společnosti Vo & Be, spol. s r.o ve výši 450.500 korun. "V tomto případě jsme neočekávali významný výnos, protože jde o sporné či obtížně vymahatelné pohledávky, které vznikly například v souvislosti s nájmem nemovitostí a movitých věcí, prodejem majetku Union banky a poskytováním služeb ze strany Union banky," uvedl konkursní správce.

Členové věřitelského výboru spolu se správcem konkursní podstaty tentokrát hodnotili rekordní počet nabídek. V případě úvěrových pohledávek jich bylo doručeno devět a u neúvěrových pohledávek sedm nabídek. "Je to největší počet nabídek do výběrových řízení za celou dobu konkursu. Zájem investorů nás příjemně překvapil a jsme spokojeni s dosaženým výnosem," dodal Raida.