10.7.2006

Odvolací soud: Prodej zbytkových pohledávek UB je v pořádku

OSTRAVA (23. 5. 2006) – Odvolací soud v Ostravě nedal za pravdu společnosti Loft Servis, která se žalobou domáhala zrušení prodeje zbytkového balíku pohledávek zkrachovalé Union banky z konce roku 2004. Banka tehdy tyto pohledávky prodala firmě IV Nova zhruba za 28 milionů korun, Loft-Servis ale s tímto prodejem nesouhlasil, protože údajně nabízel o 12 milionů korun více jen za dvě tyto pohledávky. Na dotaz ČTK to dnes řekl mluvčí banky Oldřich Babický.

Žalobu firmy Loft-Servis nejprve zamítl ostravský okresní soud. Union banka podle Babického prodala balík zbytkových pohledávek na základě výsledků výběrového řízení, a to se souhlasem věřitelského výboru a konkurzního soudu za nejvyšší doručenou nabídku.

Nabídka Loft-Servisu podle dřívějšího vyjádření konkurzního správce banky Lukáše Raidy nemohla být akceptována, protože byla podle něj doručena až po uzavření výběru nového majitele. Loft-Servis s tím nesouhlasil a tvrdil, že prodej zbytkového balíku pohledávek Union banky nebyl v souladu s českými zákony. Zbytkové pohledávky ještě prodávala bývalá konkurzní správkyně Union banky Michaela Huserová.

Union banka zkrachovala v květnu 2003 kvůli nedostatku hotovosti. Celkový výnos z prodeje majetku dosáhl přes šest miliard korun, z toho polovina byla vyplacena. Banka zatím nerozhodla, kdy mezi svých zhruba 75.000 věřitelů rozdělí zbylé tři miliardy. Konkurzní správce banky se ještě soudí s firmou Sigma Group o uznání jejího údajného závazku za více než 100 milionů korun. Union banka nyní pohledávky za firmou Sigma Group prodává v balíku s dalšími pohledávkami.

Zdroj: ČTK