10.7.2006

Banky připraví žalobu k soudu

PRAHA (25. 5. 2006) – Bankám se nelíbí rozhodnutí poslanců, aby byli dodatečně odškodněni klienti tří zkrachovalých bank – Kreditní banky Plzeň, Union Banky a Plzeňské banky. Podporují proto Fond pojištění vkladů, který zvažuje podat žalobu k Ústavnímu soudu. »Rozhodnutí poslanců je vysoce nesystémové a aktivity fondu podpoříme,« potvrdila Klára Gajdušková, mluvčí České spořitelny. »Překvapuje nás, že poslanci si osobují právo nakládat se soukromými prostředky klientů. Tím z pojištění dělají daň,« komentoval rozhodnutí sněmovny Milan Tománek, mluvčí ČSOB.

Právě z vkladů stávajících klientů (0,1 procenta z nich jde na pojištění) by mělo být třímiliardové odškodnění zaplaceno. Tři čtvrtě miliardy z těchto peněz by přitom získala skupina PPF Petra Kellnera. Do ní patří Česká pojišťovna, která Kreditní banku Plzeň v době krachu vlastnila a po této neúspěšné investici klienty vyplatila.

Zástupci fondu pojištění se domnívají, že rozhodnutí poslanců je v rozporu s dosavadním zněním zákona, který říká, jak peníze vyplácet. »Necháme si udělat několik právních rozkladů, které celou situaci posoudí,« řekl Pavel Trnka z Fondu pojištění vkladů. V případě, že právníci potvrdí pochybnosti fondu, pak to podle viceprezidenta České bankovní asociace Jiřího Kunerta povede k podání žaloby k Ústavnímu soudu. »Podle našeho názoru je v rozporu se zákonem, aby stát rozhodoval o soukromých penězích retroaktivně a aby se vyplácely náhrady i za anonymní vklady,« vysvětlil Kunert.

Banky přitom zpětnou změnu podmínek pojištění vkladů označovaly už před poslaneckým hlasováním za velmi spornou a nesystémovou věc. Bankovní asociace dokonce intervenovala dopisem u premiéra Jiřího Paroubka a žádala ho, aby využil svého vlivu a pomohl přesvědčit poslance vládních stran, aby v Poslanecké sněmovně hlasovali proti návrhu o odškodnění.

Nejnovější rozhodnutí poslanců je podle výkonného ředitele České bankovní asociace Petra Špačka i v příkrém rozporu s evropskou směrnicí o pojištění klientů. Ta totiž neumožňuje výplatu anonymních vkladů. Banky a fond budou proto prosazovat hlavně to, aby nemusely vyplatit zhruba tři sta miliónů korun, které byly právě v Kreditní bance Plzeň na anonymních vkladových certifikátech.

Možné ale je, že se rozhodnutí poslanců k soudu vůbec nedostane – návrh totiž ještě posoudí senátoři a ve finále ho bude muset podepsat i prezident Václav Klaus. Už nynější pojištění vkladů je přitom v Česku velkorysé. Před pěti lety se zvedlo na 25 tisíc eur (zhruba 750 tisíc korun), přitom směrnice Evropské unie doporučuje jen 20 tisíc eur.

Zdroj: Hospodářské noviny