10.7.2006

Lutínská firma a banka se přou o sto milionů

LUTÍN/OSTRAVA (1. 6. 2006) – Přes tři roky se vleče spor o desítky milionů korun mezi zkrachovalou Union bankou a lutínskou společností Sigma Group. Ta tvrdí, že má dodnes kvůli krachu banky z roku 2003 finanční problémy při dlouhodobých obchodech.

Správce konkurzní podstaty banky je oproti stanovisku Lutínských přesvědčen, že Sigma dluží finančnímu domu zhruba 100 milionů korun. Pohledávku chce prodat jakémukoliv zájemci. V roce 2003 v bance čerpala Sigma úvěr a měla splatit ještě necelých 53 milionů korun. Když k tomu správce Union banky Lukáš Raida přičetl úroky a penále, vyšplhala se pohledávka na více než sto milionů.

Do konce června rozhodne věřitelský výbor banky, komu pohledávku vůči firmě prodá. Předběžně už s prodejem souhlasil. „Okresní soud v Olomouci rozhodl o tom, že nárok Union banky vůči Sigma Group je oprávněný. Musíme uspokojit věřitele, tudíž se snažíme vymáhat pohledávky. Ty těžko vymahatelné zkoušíme prodat,“ uvedl mluvčí banky Oldřich Babický. „Chceme upozornit případného kupce, že by kupoval pohledávku, která možná vůbec neexistuje,“ kontroval mluvčí Sigma Group Jan Čapka.

Lutínská strojírenská firma měla v době, kdy banka zkrachovala, na svém účtu přes 55 milionů korun vlastních vkladů. „Tuto pohledávku vůči bance jsme započetli proti úvěru. Tehdejší správkyně konkurzní podstaty banky to neuznala a my se o to dodnes soudíme,“ uvedl Jan Čapka. „Do případu vnáší světlo Nejvyšší soud ČR, který se v klíčovém judikátu z 31. ledna 2006 zabývá obecně otázkou započtení pohledávek. Na základě tohoto rozhodnutí máme podle našeho názoru velkou naději na úspěch,“ dodal Čapka. Koupit pohledávku banky vůči Sigmě by se tak kupci nemuselo vyplatit, byť by za ni dal třeba jen pětinu hodnoty.

Zdroj: Olomoucký den