10.7.2006

O pohledávky Union banky bojuje rekordních 17 zájemců

OSTRAVA (16. 6. 2006) – Sedmnáct zájemců se přihlásilo do dvou výběrových řízení, jež na prodej pohledávek ve výši 139 milionů korun vyhlásila zkrachovalá Union banka. V jejím konkurzním řízení jde o rekordní počet. ČTK to řekl mluvčí banky Oldřich Babický.

Padlá banka nabídla k prodeji sedm úvěrových pohledávek za čtyřmi dlužníky, kde celková částka nesplacených jistin dosahuje 89,5 milionu korun. Prodává i balík 200 neúvěrových pohledávek za 103 dlužníky v hodnotě 49,4 milionu korun.

Pohledávky získá ten zájemce, který za ně nabídl nejvyšší sumu. Zatímco do tendru o úvěrové pohledávky se podle konkurzního správce Union banky Lukáše Raidy přihlásilo devět zájemců, nabídka prodeje neúvěrových pohledávek přilákala osm zájemců. "Takový zájem investorů nás příjemně překvapil. Nečekali jsme ho. Jde o největší zájem na odkoupení pohledávek ze všech vyhlášených výběrových řízení během konkurzu Union banky," uvedl Raida s tím, že hodnocení doručených nabídek se uskuteční na jednání věřitelského výboru 28. června.

Součástí balíčku jsou především pohledávky za momentálně největším dlužníkem Union banky, kterým je podle banky společnost Sigma Group. Banka zhruba po dvou letech od prohlášení konkurzu začala vymáhat pohledávky soudně a Okresní soud v Olomouci oprávněnost jejího nároku potvrdil koncem loňského roku. Sigma Group by měla zaplatit přes 52 milionů korun nesplacených jistin, a k tomu ještě řádné a sankční úroky. Celkové závazky tak podle banky přesahují 100 milionů korun. Sigma Group ale svůj dluh vůči Union bance neuznává a s bankou se kvůli tomu soudí. Union banka zkrachovala před třemi lety.

V ostravském peněžním ústavu uvízly vklady 75.000 střadatelů. Banka získala v konkurzu asi šest miliard korun. Polovinu z nich už vyplatila v takzvaném částečném rozvrhu věřitelům, kteří dostali 20 procent z uznaných pohledávek. Celkový výnos z konkurzu banky by měl dosáhnout 34 procent. Banka už prodala své největší pohledávky za společnostmi Invesmart a Union Group. Za tyto dluhy v celkové výši 3,5 miliardy korun inkasovala 315.000 korun.

Zdroj: ČTK