10.7.2006

Klienti padlých bank mají větší naději

PRAHA (16. 6. 2006) – Klienti tří zkrachovalých bank -Union banky, Plzeňské banky a Kreditní banky Plzeň – možná dostanou dodatečné odškodnění až do výše čtyř miliónů korun. Senátní hospodářský výbor včera příslušnou novelu zákona o bankách neschválil ani neodmítl. Pokud by se tak příští středu zachoval i Senát jako celek, novela by v souladu s ústavou putovala k podpisu prezidenta republiky jako přijatá.

Členové výboru měli podle senátora Roberta Koláře k předloze výhrady, byli si ale vědomi toho, že prosazení úprav by znamenalo zamítnutí novely. Senátní změny by totiž mohla posoudit jen dosavadní sněmovna, jejíž funkční období ale skončilo. Novela má podle jejích zastánců zajistit »spravedlivější přístup ke klientům různých bankovních ústavů, protože v minulých novelách bylo odškodnění vybíráno selektivním způsobem,« řekl Kolář.

Zdůrazňovali podle něj také potřebu přijmout další z navrhovaných změn, která má umožnit uvolnění dvou miliard korun z výnosů privatizace na výstavbu domovů důchodců. Odpůrci předlohy naopak argumentovali tím, že novela není provázána se zákonem o konkursu. »Bez něj v podstatě nelze přihlásit ty konkursní pohledávky,« uvedl Kolář.

Novela podle kritiků umožňuje mimo dosavadní zákonný rámec vyplácet náhrady také za anonymní vklady. Upozorňují na to také existující banky. Podporují proto záměr Fondu pojištění vkladů, který zvažuje kvůli novele stížnost Ústavnímu soudu. »Budeme se snažit vysvětlovat, že celý návrh je nesystémový,« uvedl již dříve pro HN tajemník bankovní asociace Petr Špaček.

Ministr financí Bohuslav Sobotka již dříve řekl, že schválení návrhu, který předložila ODS, pokládá za výsledek lobbování klientů tří zkrachovalých bank. Uvedl, že finanční prostředky nepůjdou ze státního rozpočtu, ale z Fondu pojištění vkladů. »O to se sníží objem prostředků, které jsou ve fondu pojištění vkladů,« řekl Sobotka.

ODS chce návrhem docílit toho, aby klienti uvedených zkrachovalých peněžních ústavů dostali stejné odškodnění jako dříve klienti jiných padlých bank. Celkem si odškodnění vyžádá tři až čtyři miliardy korun. Z nich by tři čtvrtě miliardy měla získat skupina PPF. Ta spravuje Českou pojišťovnu, která vlastnila Kreditní banku Plzeň v době jejího krachu, a po této neúspěšné investici klienty vyplatila.

Zdroj: Hospodářské noviny